Verslag van het kloosterweekend

Afgelopen weekend, van 2 t/m 4 oktober zijn er 12 jongeren uit Amersfoort, Arnhem, Hilversum, Culemborg en Utrecht naar het klooster gegaan.

Wat is dáár nou aan? zul je misschien zeggen maar de jongeren weten inmiddels wel beter!
We waren te gast in het klooster van de benedictinessen (nonnen dus) in Schoten (vlakbij Antwerpen). Daar hadden we het gastenverblijf van het klooster voor onszelf. Beneden een huiskamer en eetzaal, boven allemaal slaapkamers. Even puzzelen wie bij wie op de kamer ging slapen, maar gelukkig paste alles.

Vrijdagavond werden we door zuster Eugenia ontvangen met koffie en koekjes en hebben we kennis gemaakt met elkaar. Daarna hebben we een enorme berg tosti's gebakken, best heel lekker om 11 uur 's avonds!. Daarna was het natuurlijk de bedoeling dat iedereen ging slapen of in elk geval heel stil was (tja, dat heb je in een klooster waar het ook nog eens heel gehorig is). Dat bleek niet het plan van iedereen… waardoor er nog een hoop gegiebel en rondvliegende spekkies waren voordat uiteindelijk iedereen sliep.

Zaterdag was een dag van werken. Naast spelletjes koehandel,voetballen, spons-water-en-vuur, en bijkletsen met iedereen moest er namelijk gewerkt worden. Voor en na het (warme!) middag eten  is er in twee groepen een film gemaakt met het thema 'op zoek naar God'. Dat betekende scenario's schrijven, rollen verdelen, verkleedkleren bij elkaar zoeken èn opnemen. Een hele klus! Het resultaat hiervan is binnenkort op het interne gedeelte van deze site te bekijken.
Toen de film eindelijk klaar was, was het tijd voor de vespers. Apart om opeens in een kerkdienst te zitten met allemaal nonnen, waarvan iedereen ouder dan 65 is. Gelukkig was er 's avonds een gesprek met een van de nonnen, waar alle vragen gesteld konden worden: hoe het nu is in een klooster mag je wel contact met je familie hebben,  mis je niet dat je geen vriendje mag hebben enzovoort. Zuster Caritas bleek een aardig iemand die overal antwoord op gaf en liet zien dat nonnen ook maar gewone mensen zijn; voordat ze het klooster inging 'was ze aan de lopende band verliefd'

Na alle gesprekken met de zuster was het tijd voor wat luchtigers, het bonte uurtje! Iedereen heeft een stukje voorbereid en zo kregen we een smaaktest van Eddy, Martijn en Dennis voor pastoor Rudolf, dansten Frederique en Maartje op 'Beggin', speelden Lisa, Sanne, Gerieke, Sanne en Machteld het datingspel van de Lama's en speelden Floris en Gerben een scene uit het verhaal van de tempelreiniging. De leiding had tenslotte een lied over het hele weekend.
Gelukkig was er deze avond iets meer tijd om nog te kletsen en chips te eten op de kamers en hadden Arja en ik ook niet zoveel zin om streng te zijn….werd dus lekker laat!

Zondag begon rustig met ontbijt en opruimen. Daarna door naar de eucharistieviering. Best lastig met allemaal losse blaadjes en verschillende boeken. Gelukkig hielp een zuster af en toe met aanwijzen waar we waren.
Daarna weer warm eten tussen de middag. Zuster Eugenia en zuster Marina hielden goed in de gaten of iedereen wel genoeg had en het lekker vond. Veel van het eten van de verschillende maaltijden kwam uit de eigen tuin van de zusters en de kruidentuin van zuster Marina. Na het eten wilden de beide zusters en de priorin graag de filmpjes nog zien… Ik ben benieuwd wat ze er van vinden!
Nog even met z'n allen èn met de zusters op de foto en daarna al weer naar huis..
Het was een weekend met veel drukte, veel nadenken, maar ook met nieuwe en oude vrienden en een hoop lol!

Jutta

Reacties: 1-1
Door Gast: Gerieke @ 2009-10-07 22:42:29
WHOEE
Haha ik sluit me helemaal aan bij t verslag.
t was super gezellig voglend jaar hopelijk weer. :)
&nonnen zijn gewoon cool. ;D
Reacties: 1-1
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.

Website van het Oud-Katholiek Jongerenpastoraat | Kon. Wilhelminalaan 5, 3818 HN Amersfoort | 
Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan