zaterdag 24 oktober: Ruth

Vandaag staat het verhaal van Ruth centraal.


Ruth is een feestboek in de Joodse traditie.
'Een feest?' zul je misschien denken, 'zoveel leuks gebeurd er toch niet in dat boek?'

Maar misschien toch:
Ruth is een vrouw uit Moab, een buurland van Israel. Echt zo'n land waarvan je zegt: 'hmm,..daar komt toch niks goeds uit'. Maar juist naar dat land is de schoonmoeder van Ruth, Naomi, met haar man en zonen naar toe gekomen.
Ruth trouwt met de ene zoon van Naomi. Orpa, een landgenoot van Ruth, met de ander.
De zonen van Naomi heten Machlon en Kiljon. Als je hun namen vertaalt betekend dat zoiets als 'Ziek en Zwak'. Je snapt al dat daar weinig goeds van kan komen.
En inderdaad, niet lang daarna worden zowel de man als de zonen van Naomi ziek en ze sterven allemaal.
Daar zit Ruth nu, met een schoonmoeder, zonder man. En Orpa net zo.

Haar schoonmoeder, Naomi, besluit terug te gaan naar Israel. In Moab heeft ze toch niks meer. Ja, twee schoondochters, maar die moeten zelf maar opnieuw trouwen, die kunnen niet voor kleinkinderen voor Naomi zorgen.
Orpa vertrekt. Maar Ruth niet, zij wil voor Naomi blijven zorgen. Ze zegt zelfs: 'jouw land is mijn land, jouw God is mijn God'.
Echt leuk is dit voor Ruth ook weer niet, nog steeds geen feest. Zij gaat met Naomi mee naar een land dat ze niet kent, naar een dorp dat ze niet kent, naar mensen die ze niet kent en haar man is net dood.


Eenmaal in Israel, in Bethlehem (hee, waar ken je die naam van), is het nog steeds geen pretje. Er is weinig eten en geen werk. Uiteindelijk gaat Ruth maar bedelen op een akker die Naomi haar heeft aangewezen. En dat blijkt een slim plan van Naomi. Die akker is namelijk van een bekende van haar, een rijk familielid en een knappe man. Door Ruth op de akker van hem te laten bedelen zorgt ze ervoor dat zij elkaar ontmoeten. Nadat ze dan ook nog een stiekem afspraakje op de dorsvloer hebben gehad is het wel duidelijk; Ruth en Boaz zijn verliefd.
Maar er is nog een probleem. Omdat de zoon van Naomi dood is moet eigenlijk een directe neef met Ruth trouwen. Dit hoorde zo, zo bleef een vrouw niet alleen achter. Boaz is ook een neef, maar iets verder weg. Met een list zorgt Boaz ervoor dat de andere neef denkt dat Ruth maar een vervelend mens is en hij met haar mag trouwen.
Nu wel feest, Boaz en Ruth getrouwd en ze krijgen een kind.


Maar dat is niet de belangrijkste reden dat het feest is. Eigenlijk is de belangrijkste reden dat Naomi een kleinzoon heeft. Want deze kleinzoon uit haar geslacht, uit haar familie. En deze kleinzoon krijgt een zoon en die weer een zoon en die weer een enzovoort…en dat wordt koning David (je weet wel, uit Bethlehem), die krijgt weer een zoon, en weer een enzovoort… en dat is Jezus (je weet wel, uit Bethlehem).
En dat hele verhaal….dat is wel een feestje waard!

Reacties: Geen berichten
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.

Website van het Oud-Katholiek Jongerenpastoraat | Kon. Wilhelminalaan 5, 3818 HN Amersfoort | 
Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan