Bijbel 10daagse in volle gang

" Van 23 oktober tot en met 1 november is het Bijbel 10-daagse"
Bijbel wat? Tien dagen waarin het Nederlands Bijbel Genootschap extra aandacht vraagt voor de bijbel. Ze doen dat met een verhalenkaravaan (een bus met verteller die bij scholen langsgaat), met diverse plaatselijke activiteiten en met de verschijning van een nieuw boek 'De Karavaan', waarin bijbelverhalen opnieuw verteld worden door bekende schrijvers als Abdelkader Benali en Robert Vuijsje.


Tegelijk met deze Bijbel 10-daagse is er ook een nieuwe website gelanceerd, speciaal voor je mobiel. Op www.bijbelmobiel.nl kun je met je telefoon alle teksten van de bijbel opvragen. Iets te veel van het goeie? Ze hebben ook een 'tekst van de dag', makkelijk voor in de pauze en kan je toch maar weer mooi een nieuw inzicht opleveren..


Maar waarom eigenlijk een Bijbel 10-daagse en bijbel op je mobiel? Is het nodig om extra aandacht te geven aan de bijbel? Is die bijbel eigenlijk nog wel relevant voor nu?

De cijfers twijfelen ook een beetje… was jaren achtereen de Bijbel het best verkochte boek ter wereld, nu heeft de Ikea-gids een hogere oplage (180 miljoen) dan er bijbels verkocht worden (150 miljoen).

Maar toch, heel veel mensen lezen de bijbel. Omdat het literatuur is, met mooie verhalen. Omdat het cultureel erfgoed is, je kunt de Nederlandse cultuur niet snappen zonder iets van de bijbel te weten. Maar vooral omdat het een geloofsboek is, het vertelt het verhaal van God met de mensen.
Het verhaal van God met de mensen inspireert mensen, geeft ze moed en vertrouwen. De verhalen in de bijbel zijn verhalen van gewone mensen met gewone problemen. De verhalen vertellen hoe God zich om gewone mensen bekommert en hoe de mensen goed kunnen leven. Ze vertellen wat er belangrijk is in het leven: liefde.


Die verhalen hebben nog steeds veel te zeggen in 2009. Niet als je ze leest als geschiedenis verhalen die echt zo gebeurd zijn. Niet als je ze leest als verhalen van een ver ver verleden over hoe het toen ging. Wel als je ze leest waar ze over gaan; hoe mensen met elkaar omgaan en hoe God met de mensen om gaat. Dan kunnen de verhalen je opeens helpen in je eigen leven en hoe je daar je weg verder gaat.
Maar ja.. dan blijft nog wel de vraag hoe je die verhalen nu moet lezen en hoe je ze moet 'vertalen' naar je eigen leven. En dat is nog best wel een moeilijke....

In deze week staat elke dag een ander bijbelverhaal centraal. Ruth, Job en Simson zijn al geweest. Hou deze site in de gaten voor de volgende verhalen!

 

Reacties: Geen berichten
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.

Website van het Oud-Katholiek Jongerenpastoraat | Kon. Wilhelminalaan 5, 3818 HN Amersfoort | 
Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan