Carnaval

Carnaval is een van oorsprong katholiek feest dat gevierd wordt in de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond - de Vastenavond. Na de viereing van aswoendag begint de  vastentijd aan van 40 dagen, tot Pasen.


De naam carnaval kan komen uit het latijn carne vale betekent vaarwel aan het vlees. Gedurende de hele vastentijd werd er geen vlees gegeten en waren de maaltijden sober.

De vastentijd is bedoeld als een in herinnering brengen van de tijd van Jezus in de woenstijn en de tijd van het Volk Israel in de woestijn na de uittocht. Het is een tijd van bezinning,  van het overdenken van de dingen die je fout hebt gedaan. De laatste week van de Vastentijd is de Goede Week, waarin het verhaal van de lijdensweg van Jezus verteld wordt, maar uiteindelijk wordt het Pasen en wordt de opstanding gevierd.
De dagen voor het begin van de Vastentijd werden dagen waarop je nog niet hoefde te vasten en er nog even van kon genieten. Dit is, samen met de feesten die er rond deze tijd al waren voordat het christendom in Nederland bekend was, uitgegroeid tot het huidige carnaval.

Dus als je zin hebt: trek je verkleedkleren uit de kast en feest mee! Maarreh...dan ook vanaf Aswoensdag meedoen met de Vastenactie hè?!

Reacties: Geen berichten
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.

Website van het Oud-Katholiek Jongerenpastoraat | Kon. Wilhelminalaan 5, 3818 HN Amersfoort | 
Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan