Aswoensdag

Ben jij gisteravond naar de Aswoensdagviering geweest? Misschien wel, misschien ook niet. Carnaval wordt in Nederland flink gevierd, Pasen ook, maar Aswoensdag, de dag dat de vastentijd begint, daar zijn mensen soms minder enthousiast over.

Het begin van de vastentijd begint dan ook best zwaar. De palmtakken van palmpasen van vorig jaar, teken van hoop en vreugde, worden verbrand en de as die overblijft krijg je op je hoofd met de woorden 'bedenk mens, dat ge stof zijt en tot stof zult wederkeren. Bekeert u en gelooft het evangelie'.
Hiermee ga je de veertigdagentijd in, met stof op je hoofd en de aanmoediging om na te denken over je leven.De rooms-katholieke Belgische priester Ronald Sledsens was een paar jaar terug in Amerika en hij schreef een verslag hoe de Aswoensdag daar verliep, en dat is toch wel heel anders dan in Nederland of Belgie:

"Als ik op Aswoensdag om tien uur 's ochtends bovengronds kom uit het metrostation Bowling Green vlakbij Wall Street, zie ik er eerst één, daarna twee en vervolgens driehonderd. Meestal in maatpak gevatte dertigers pratend over de koersen maar met een voor dit keer opvallende trek: een groot askruisje. In het Nederlands bestaat het woord alleen in verkleinwoord en dat geeft nauwelijks de enorme veeg weer die deze jonge Amerikanen complexloos op hun voorhoofd dragen. Mijn nieuwsgierigheid drijft me naar de beurs waar je op dit uur vlak na de opening vrij snel de vloer kan gaan bekijken. Ook hier ontwar ik tussen de 'Brokers' en de 'Specialists' in de mierenhoop een groot aantal kruisjes. In Pine Street is een pub. De baas tapt met een groot kruis op het voorhoofd. Ik vraag hem een katholieke kerk in de buurt. Van tussen de flessen Jameson whiskey neemt ie meteen een blaadje van de parochie Our Lady of Victory met de tekst 'Askruisjes van 9.00 a.m. tot 6.00 p.m.' en schuift het als onderleggen onder mijn koffie.


Het tafereel in William Street heb ik nog nooit gezien. Ik sluit op straat aan bij een file van honderd à honderdvijftig gegadigden. Een politieman zorgt ervoor dat alles netjes verloopt. Meteen staan er al weer tien achter mij: de gedaste maatpakjes uiteraard, secretaresses met broodtrommels, een dakloze, chique deux-pièces en een grote zwarte man. We schuifelen met z'n allen de crypte onder de kerk in. Vooraan tel ik zes priesters op rij. In het midden zitten mensen te bidden. Terug op straat voel ik me met mijn duidelijk veeg meer normaal dan zonder. Een kilometer verderop bij St. Michael's weerom een file. Tegen de avond zijn ze overal: in de metro, yellow cabs, een boksmatch op Madison Square volgend of citybikend over Brooklyn Bridge. Alom deeltjes getuigende vergankelijkheid in deze schijnbaar eeuwige stad. Je kan tegen Amerikanen veel bezwaren maken, maar zelden verwijten dat ze niet uitkomen voor wat ze geloven. Ashes tot Ashes, dust to stof…..tot nadenken."
©Ronald Sledsens

Reacties: Geen berichten
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.

Website van het Oud-Katholiek Jongerenpastoraat | Kon. Wilhelminalaan 5, 3818 HN Amersfoort | 
Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan