Witte Donderdag

Donderdag 1 april is het Witte Donderdag.

Waarom wit? Wit is de kleur van stille blijdschap. De kleden op het altaar en het gewaad van de priester zijn dan ook vaak wit.


laatste avondmaalMaar waarom dan de blijdschap? Afgelopen zondag met Palmpasen hoorden we eigenlijk al dat het slecht af lijkt te lopen met Jezus, en nu 'stille blijdschap'?


Op Witte Donderdag wordt gevierd dat Jezus voor het laatste met zijn vrienden aan tafel zat, het laatste Avondmaal. En hoewel het feit dat dat voor het laatst was natuurlijk geen reden tot een feestje is, is wat daar gebeurde wel heel belangrijk. Jezus belooft daar namelijk dat hij zijn vrienden niet in de steek laat. Sterker nog: dat hij zich opoffert voor zijn vrienden en zo voor hen leven bij God in eeuwigheid mogelijk maakt. Op die avond zei hij de woorden die je elke zondag in de eucharistieviering hoort: Dit brood is mijn lichaam dat voor u gegeven wordt. Deze wijn is mijn bloed, teken van het nieuwe verbond. Doe dit tot mijn gedachtenis'

De kerk viert elke zondag de eucharistie 'tot zijn gedachtenis', maar in de viering van Witte Donderdag staat dit extra centraal.
Een klein beetje blijdschap dus, in een week van verdriet. Omdat we mogen weten dat er met Jezus een nieuw verbond, een nieuwe belofte is. En elke keer als we de eucharistie vieren mogen we daar aan denken.

Reacties: Geen berichten
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.

Website van het Oud-Katholiek Jongerenpastoraat | Kon. Wilhelminalaan 5, 3818 HN Amersfoort | 
Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan