Kerken in Zuid-Afrika en in Nederland omarmen het WK

 

Na de zondagsmis in de St Mary's kerk in Kaapstad deelt de misdienaar sinds een paar weken gebedsboekjes uit, speciaal gemaakt voor het WK. Zo doet de Rooms-Katholieke Kerk in Zuid-Afrika ook mee aan het voetbalspektakel.

Het boekje 'Playing and Praying' is samengesteld door de organisatie Church on the Ball die voor het wereldkampioenschap in het leven is geroepen. De aartsbisschop van Johannesburg geeft in het voorwoord aan dat voetbal niet per se religieus is, maar een perfecte gelegenheid om 'het geloof te vieren met mensen uit de hele wereld!'

fifa 2010

Naast reguliere gebeden, staat er ook een speciaal WK-gebed in het boekje. Hierin wordt opgeroepen om de Zuid-Afrikanen goede gastheren te laten zijn en de spelers in goede gezondheid te houden. Niet alle kerkgangers achten het nodig om God in te schakelen voor voetbalwinst. Samuel James vindt het zelfzuchtig om alleen voor het Zuid-Afrikaanse team te bidden. De politieagent bidt, heel praktisch, wel voor veiligheid tijdens het voetbalevenement.

Eind mei kwamen al duizenden Zuid-Afrikanen bijeen in een township buiten Sasolburg om te bidden voor een succesvol WK. Daar was ook president Jacob Zuma bij. Tijdens de opening van het stadion in Kaapstad waren volgens kerkganger Eugene Jackson twintigduizend mensen aanwezig om de plek in te zegenen. En nog steeds wordt daar gebeden, onder andere door drie bejaarde vrouwen in 'Bafana Bafana' kostuum. „Nu kan het niet meer mis gaan”, geloven zij.

Volgens Jackson kan sport niet los worden gezien van religie. „God heeft ons de kracht gegeven om te sporten”, vindt hij. De priester laat na afloop van de mis weten: „De kerk moet iedereen samenbrengen en dat doet het WK ook, dus we kunnen er niet weg van blijven.”

Ook de protestante kerken in Zuid-Afrika staan stil bij het WK.
Wij vinden het belangrijk om het evangelie aan zo veel mogelijk mensen te vertellen”, zegt woordvoerder Diana Rabie in de koffiecorner van het enorme, fonkelnieuwe kerkgebouw van de gemeente in Pretoria. „Het is onze grote wens dat de supporters in Zuid-Afrika naast het voetbalplezier ook iets van de liefde van Christus zullen opmerken.”

Er wordt gebeden voor gezondheid en kracht voor de spelers van alle teams, het evangelie wordt verkondigd en er worden grote schermen bij de kerken opgehangen zodat de bewoners van de sloppenwijken ook met z’n allen de wedstrijden kunnen kijken.

Ook in Nederland staan kerken stil bij het WK. Zo heeft de christengemeente in Hilversum een speciaal WK-boekje gemaakt dat ze uitdelen. Daarin staan alle wedstrijden van het WK maar wordt ook stil gestaan bij vraag ‘Heb jij een doel in je leven?’ en wordt er verteld van God die de coach van iedereen wil zijn en er voor wil zorgen dat jij je beste wedstrijd speelt.

Zo zie je maar… het WK houdt iedereen bezig!

bron:telegraaf.nl/nd.nl/voetbalzakelijk.nl

Reacties: Geen berichten
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.

Website van het Oud-Katholiek Jongerenpastoraat | Kon. Wilhelminalaan 5, 3818 HN Amersfoort | 
Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan