Zeilweekend 17-19 september

Joost doet verslag

Vrijdag 17 september was het dan zover. Een nieuw initiatief van de Oud-Katholieke Kerk Nederland om jongeren een weekend met sport en spel te vermaken ging van start. Gekozen was om een weekend te gaan zeilen op het IJsselmeer.

Om 16:00 vertrok de eerste groep, Kim, Johannes, Sander, Jan Willem en Yaël, met ontzettend veel energie,  vanaf de Oud Katholieke parochie te Haarlem,  voor een lange weg naar Makkum, waar het avontuur zou beginnen.  Een lange reis werd het omdat Lisa, Gerieke en Eddy nog opgepikt moesten worden in Utrecht en de weg daar naar toe zoals gebruikelijk vol stond met file. Met een uur vertraging ontmoette de hele groep, Meine en Melvin waren inmiddels vanuit Amersfoort al aangekomen, elkaar in de McDonald’s te Lelystad waar erg genoten werd van de hamburgers en de patat. Hierna werd de reis vervolgd en kwam iedereen uiteindelijk aan in Makkum bij de Noordster, onze boot cq slaapplaats. Na uitleg van de schipper over de huisregels leerde iedereen elkaar tot in de late uurtjes beter kennen door o.a. het populaire spel “weerwolven van wakkerdam”.

Zaterdagochtend begon met een ontbijt in de eetruimte en het uitdelen van de door Jutta aangeleverde scheepsjournalen waar ieder zijn eigen zeilervaring in kon opschrijven. Na een heerlijk kop thee of koffie op het dek en het genieten van de ochtendzon was het eindelijk de tijd dat je jongelui hun spierballen mochten tonen door de zeilen te hijsen om vandaag naar Medemblik te zeilen. Eddy was een van de eerste die in de touwen sprong terwijl de dames Kim en Yaël liever toekeken hoe alles in z’n werk ging. Na veel getrek aan de touwen om de laatste meters zeil strak te krijgen was het tijd om te genieten van allerlei activiteiten aan boord. Zo was er een gastoptreden van Johannes die het hele repertoire van K3 liet horen, inclusief danspasjes. Ook werd er genoten van een net, dat voorop de boot boven het water hing, waar lekker op gezeten kon worden. Wel moest uitgekeken worden dat men niet door een boeggolf kletsnat werd als het net opstapte. Gerieke durfde het niet aan terwijl Joost, die het wel probeerde, daar een kletsnatte rechtbroekspijp aan over hield. Zonnen op het dek was ook een favoriet net zoals lekker kletsen en spelletjes spelen benedendeks. Een gigantische uitdaging was het sjoelen terwijl de boot lekker scheef in het water lag.

Na een dag vol activiteiten en relaxen was het rond 16:00 weer tijd om de zeilen te strijken. Dit ging gelukkig een stuk makkelijker dan het hijsen. In Medemblik werd aangemeerd en sommige vonden het vreemd dat er nog drie boten aan dezelfde boot werden aangemeerd. Na een wandeling over de plaatselijke kermis moest snel worden gescholen in een speelgoedwinkel voor een plotselinge regenbui die Medemblik teisterde. Daarna werd de plaatselijke supermarkt nog ontdaan van menig snoepgoed. Na een  overmaat aan macaroni werd ieder s’avonds vermaakt door het gitaarspel van Lisa en werd er wederom genoten van spelletjes en geklets op de bank of op de kade, zoals Lisa, Gerieke en Meine deden. Na Jan Willem ontdaan te hebben van de dames die bij hem in bed lagen en een slaapzakkenshow van Sander ging iedereen uiteindelijk moe maar voldaan naar z’n bed. Dag 2 zat erop. Op naar dag 3.

Dag 3 begon jammer genoeg met somber weer . Wel was de windkracht toegenomen waardoor het nog lastiger werd om de zeilen te hijsen.  Johannes, onze entertainer,  dacht het klusje wel te klaren en begon enthousiast  maar moest al snel worden geholpen door Meine.  Door de toegenomen windkracht was er op het IJsselmeer aardig wat deining waardoor iedereen genoodzaakt was op zo af en toe zich naar het dek te gaan om niet al te zeeziek te worden. Dit was een uitgelezen kans om de schipper wat beter te leren kennen wat Meine en Melvin dan ook regelmatig deden. In een druilerig Makkum werden na een rustig verlopen terugvaart, iedereen was toch wel een klein beetje moe, voor de laatste keren de zeilen gestreken en de spullen in de auto’s geladen. Na een snellere terugreis was iedereen voor het avondeten weer thuis en kon ieder na een fantastisch weekend weer genieten van zijn of haar eigen gezin.

Joost

 

Reacties: Geen berichten
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.

Website van het Oud-Katholiek Jongerenpastoraat | Kon. Wilhelminalaan 5, 3818 HN Amersfoort | 
Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan