Tijd voor het congres

 

 

Donderdag 20 september

Vanochtend zijn we om 10.30 gearriveerd op het centraal station in Wenen. De groep werd hartelijk ontvangen door collega Samuel, de jongerenpastor van Oostenrijk, en een assistent. Assistent Albert begeleide onze groep door het spinnenweb van tram- en metroverbindingen in de stad naar het hostel, waar de groepen van het jongerencongres verblijven. Hierna zijn we direct aan de fris, koffie en taart gegaan om te vieren dat we de reis overleefd hadden. Veel deelnemers waren erg moe en waren blij dat we even konden zitten.

 

Na ingecheckt te hebben in het hostel werd de tijd genomen om te douchen en bij te komen. 

 

Tegen het eind van de middag vertrokken we met alle deelnemende groepen (Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Nederland en individuele deelnemers uit omliggende landen) naar de openingsbijeenkomst van het ‘hoofdcongres’.

 

Na de opening hadden we onze eigen avondprogramma in de kerk van St. Florian, waar we tijd hadden om elkaar beter te leren kennen. De landen werden door elkaar gemixt, namen werden geleerd en de jongeren interviewden elkaar. In St. Florian stond ook een heerlijke Mexicaanse maaltijd op het programma. Hierna was het toch echt tijd om onze slaap te gaan in halen in het hostel.

 

Vrijdag 21 september

De dag werd geopend met een ochtendgebed waar direct de toon gezet werd voor het thema van het congres: “Zout der aarde”.  Onder leiding van pastor Samuel werd gezongen bij de gitaar. Na het gebed een heerlijk ontbijtbuffet, waar zich de vruchten van de kennismakingsbijeenkomst begonnen af te werpen: de jongeren zaten kris kras door elkaar en alle tot verbazing van velen sprak bijna iedereen Engels. 

 

In het centrum van de stad vond de Raddle Selfie Rally plaats, waar de jongeren in groepjes opdrachten moesten maken door de stad.

 

Lunch was dit keer in aansluiting bij het ‘hoofdcongres’. Hierna vertrokken we naar St. Salvator voor ons eigen middagprogramma met workshops geleid door enkele jongerenpastors en gastsprekers. Singing (Samuel), Bibleworks (Erna en Stefan), Refugees and hospitality (Michael) en poverty (diaconale organisatie). 

 

Na de workshop hadden we onze eigen jongereneucharistie waarin bisschop Lederleitner voorging. Het muziekteam onder leiding van Samuel verzorgde de (moderne, engelstalige) muziek. Lezingen en voorbeden werden verzorgd door de jongeren zelf. De bisschop preekte kort en helder. Een moment om nooit te vergeten was de vredeswens waar de jongeren uitbundig rondgingen en de tijd namen om iedereen persoonlijk de hand te schudden.

 

Na de viering vrije tijd in het centrum, waarna we vertrokken naar het stadhuis voor de receptie bij de burgermeester. Hoewel hij zelf verhinderd was, was het buffet rijk gevuld en hebben we heerlijk gegeten. Met een volle buik keerden we terug naar het hostel.

Michael

Website van het Oud-Katholiek Jongerenpastoraat | Kon. Wilhelminalaan 5, 3818 HN Amersfoort | 
Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan