Succesvol Leringweekend brengt jongeren bij elkaar

Begin van de maand (5-7 april) hebben 23 jongeren deelgenomen aan het Leringweekend van het aartsbisdom Utrecht. Bij het kamphuis in Epe hadden leiders Sabine, Pieter, Ralph, Maartje en Michael de nodige voorbereidingen getroffen. Op het kantoor van Michael in het bisschoppelijk bureau stonden weer de EHBO-doos, kerk-doos, wc-rollen en andere benodigdheden klaar om meegenomen te worden. De boodschappen werden weer gebracht door de supermarkt en op het menu stonden pasta en pannenkoeken.

 

Op vrijdagavond werden de jongeren door hun ouders gebracht of ze reden mee met vrienden en vriendinnen uit de Leringklas. Er werd weer goed gecarpoold vanuit alle streken van het bisdom. Er waren deelnemers uit de parochies Amersfoort, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Gouda en Hilversum. Na de kennismaking en inleiding op het thema 'wonderen', werd een wandeling gehouden door het bos. Met de zaklampjes paraat werden de paden en wegen in kaart gebracht. Na een frisse neus gehaald te hebben was het al snel bedtijd om weer op tijd te kunnen opstaan.

 

Het ochtendprogramma op zaterdag bestond uit het ochtendgebed, ontbijt, een uurtje vrij en de workshops. De jongeren werden verdeeld over groepjes die langs de workshops rouleerden. Een van de workshops was het lopen van een pelgrimstocht over het terrein. Pelgrims trekken met de stok in de hand van plaats naar plaats om hun eindbestemming te bereiken. In het bos waren ‘pleisterplaatsen’ opgezet waar de jongeren konden bijtanken en waar de jongeren met elkaar in gesprek gingen over een Bijbeltekst met het thema ‘wonderen’. De creativiteit van de deelnemers werd zichtbaar in de workshop schilderen, waar jongeren het Bijbelverhaal van de wonderbare broodvermenigvuldiging in beeld brachten op hun eigen wijze. Aansluitend bij het thema wonderen: kun je ook zelf wonderen doen? Met hulp van de juniorbegeleiders gingen de jongeren aan de slag met kleine scheikundeproefjes om hun eigen wonder tot stand te brengen. Na de lunch konden de jongeren even bijkomen en wat voor zichzelf doen.

 

Het middagprogramma startte met een zanguurtje waarbij de liederen voor de zondagsviering werden ingestudeerd. Verder waren er diverse spellen georganiseerd op het terrein, waaronder levend Kolonisten. ’s Avonds Pasta di Maartje en het kampvuur! Met het spel ‘weerwolven’, warme chocolademelk en nog een lekker broodje knakworst hadden de jongeren genoeg om handen.

 

Zondagochtend weer vroeg uit de veren met ochtendgymnastiek, ontbijt en de voorbereidingen voor de viering. In het bos was door enkele jongeren een heuse boskathedraal tot stand gekomen waar aartsbisschop Joris voorging in de gebedsdienst. Hier bleek nog eens dat de groep zeer muzikaal was: onder leiding van pastor Michael en met begeleiding van Sabine op de gitaar werden diverse muziekstijlen ten gehore gebracht. Na de dienst was er natuurlijk koffie en vooral limonade. De aartsbisschop bleef meelunchen en ging in gesprek met de jongeren.

 

Rond 13.00 werd er afscheid genomen en gingen de jongeren weer naar huis. Een fantastisch weekend, waarbij weer onze dank uitging naar de jongeren en de vrijwilligers!

Amersfoort, 23 april 2019

Website van het Oud-Katholiek Jongerenpastoraat | Kon. Wilhelminalaan 5, 3818 HN Amersfoort | 
Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan